Adi Shabrani: Pendapat,perspektif,pandangan serta kehidupan seharian.

Selamat tinggal Semester 1 2011/2012

image

Hari ini merupakan hari terakhir peperiksaan. Kertas yang terakhir yang di perjuangkan ialah Sistematik Haiwan (Animal Sistematik). Kehadiran kertas terakhir ini merupakan penamat bagi minggu peperiksaan akhir semester 1 (ataupun semester 3 jika di ukur dr segi tahun). Alhamdulillah sebelum ini kertas peperiksaan yang lainya tidak memberikan banyak masalah. Sudah tentu dari segi menjawabnya memerlukan sedikit kerahan tenaga dan otak,apatah lagi subjek yang di perjuangkan semester ini agak berat dr segi pembelajaran dan pemahaman. Perjuangan bermula kira – kira 2 minggu lepas,dengan di mulakan kertas Invertebrata Marin dan Air Tawar, diikuti Ekologi Lapangan, Populasi Ekologi Haiwan,Nutrisi Haiwan,Fisiologi Haiwan dan terakhir Sistematik Haiwan.

Kehadiran serta pemergian kertas peperiksaan terakhir menandakan pengakhiran serta penutup bagi setiap semester. Jika di tanya mengenai semester – semester yang lepas,boleh saya katakan,semester ini adalah antara yang menarik dalam sepanjwng tempoh tersebut. Pengalaman demi pengalaman ibarat cikgu buat saya,mendidik secara halus jiwa serta minda. Tambahan,semester ini merupakan pengalaman pertama saya bergelar “senior” buat adik – adik tahun pertama. Tidak di nafikan,tatkala bergelar seorang “senior” memberikan sedikit rasa tanggungjawab dalam diri sendiri. Melihatkan adik-adik tahun pertama,teringat saya ketika turut bergelar pelajar tahun pertama tahun lepas. Terubat rindu melihat betapa kuatnya semangat persahabatan yang di ikat oleh mereka,padahal mungkin baru berkenalan di kampus ini.

Pada semester ini juga,dari segi pembelajarannya memang agak mencabar. Di tambah lagi pelbagai masalah lain baik yang peribadi mahupun yang professional. Kesibukan menyertai pertandingan pidato dan debat turut juga menambah asam garam dalam kehidupan bergelar mahasiswa. Tidak di nafikan,tatkala melangkah ke tahun ke 2, sedikit sebanyak perhubungan persahabatan ada terjejas dek kerana kesibukan diri masing-masing menguruskan hal peribadi. Jika di ukur dari semasa tahun 1 yang lepas,kebanyakan masa di luangkan bersama rakan-rakan, bergelak ketawa serta riang ria bersama. Itulah salah satu hal yang nampak perubahannya berbanding semester lepas.

Semester 3 sudah berlalu. Meninggalkan seribu kenangan,baik yang pahit yang sukar di telan,mahupun yang manis yang menjadi hiasan. Mungkin segala yang telah tertulis sudah berlalu,moga-moga ianya tidak meninggalkan parut yang hodoh,sukar di ubati serta dalam kesannya. Moga -moga kenangan manis pula menjadi penambah perisa dalam kehidupan,sehingga ianya mampu mengukirkan senyuman tatkala terkenang.=)

SELAMAT TINGGAL SEMESTER 3. AKAN BAKAL MERINDUIMU.

P/S: Selamat datang Pidato Antarabangsa BM,Debat Keamanan dan Debat Diraja..

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s